Historie - SteDoCo

Historie

Historie

De dorpen Hoogblokland en Hoornaar bezaten voor de tweede wereldoorlog beide een voetbalclub. In Hoogblokland was dat de zondagclub HVV (Hoogbloklandse Voetbal Vereniging). Zij speelden in een wit shirt en een rode broek. Het voetbalveld was gelegen in polder Den Beemd. In Hoornaar bevond zich de club HBS (Houd Braaf Stand). Zij speelden in een zwart shirt en een rode broek. Het veld was gelegen in polder Grootewaard.

HVV voor de oorlog


In april 1946 vond een fusie plaats tussen deze twee clubs en ontstond SteDoCo (Sterk Door Combinatie). De kleding werden zo gekozen, dat beide verenigingen hun kleuren in het nieuwe tenu konden terugvinden: Zwart shirt met een witte kraag en witte manchetten, gecombineerd met een rode broek. De kousen werden zwart/rood  geringd. Het veld  kwam aan de Groeneweg in Hoornaar te liggen, waar nu het oefenveld, grenzend aan de tennisbaan ligt. Er  was een houten gebouwtje met twee kleedlokalen en in het midden een wasgelegenheid met stromend (koud) water.  Ook was er een “koek en zopie”-achtig verkooploket. Omdat toen het koelkast-tijdperk nog niet was aangebroken, werden bier- en limonadeflessen in een wasteil met stromend water koel gehouden. Het speelveld werd door de week als schapenweide gebruikt en als het tijdens de wedstrijd regende werd de open loods van de aangrenzende boerderij door het publiek als schuilplaats gebruikt, noem het de voorloper van de tribune. 

SteDoCo was ingedeeld in de Dordtse onderafdeling en speelde in de zgn. zomeravondcompetitie. Zo werden de wedstrijden van het eerste elftal altijd op 6 uur ’s avonds vastgesteld, wat bevorderlijk was voor zowel de spelers, als het publiek. In die tijd werd namelijk nog op zaterdag gewerkt.

In de jaren zestig verdween het zomeravondvoetbal en maakte plaats voor een programma-indeling, die vergelijkbaar is met de huidige. Het ledenaantal groeide gestaag en mede daardoor, maar ook omdat de normen daar om vroegen, werd een nieuw veld (het huidige A-veld), aangelegd en werden er nieuwe kleedkamers en een kantine gebouwd. E.e.a. werd in 1968 in gebruik genomen.

SteDoCo in de jaren 60


Begin jaren zeventig staken een aantal mensen de koppen bij elkaar met het doel damesvoetbal in te voeren. Dit lukte en jarenlang heeft het eerste elftal op het hoogste niveau van Nederland gespeeld en was SteDoCo voor vrouwenvoetbal een grote trekpleister voor de regio. Begin deze eeuw is zelfs een meisjesopleiding opgericht.

In 1981 werd het eerste elftal van de mannen kampioen en promoveerde naar de hoofdklasse van de afdeling Dordrecht, wat in die tijd een hele prestatie betrof.

De club groeide gestaag en het was al snel noodzakelijk, dat zowel de kantine, als het aantal kleedkamers uitgebreid diende te worden. Ook werd het aantal speelvelden vermeerderd.

Toen in de jaren negentig het competitievoetbal van de “Dordtse Bond” werd opgeheven en er een algemene KNVB-indeling kwam, werd SteDoCo H1 in de vierde klasse ingedeeld. Dat is zo gebleven tot 2007. Toen werd namelijk, met ondersteuning van een groot aantal sponsoren, een andere koers ingeslagen, met vele promoties tot gevolg:

2007: Kampioen van de 4e klasse met promotie naar de 3e klasse.

2008: Winnen van de nacompetitie met promotie naar de 2e klasse.

2010: Versterkte promotie vanwege het vormen van de topklasse, met als gevolg promotie naar de 1e klasse.

2012: Kampioen van de 1e klasse met promotie naar de hoofdklasse.

2015: Kampioen van de hoofdklasse met promotie naar de topklasse, het hoogste amateurniveau.

Kampioenschap 2015


De damesafdeling diende, qua speelniveau, in deze eeuw een stapje terug te doen, maar in 2015 werd nog wel de KNVB beker zuid 1 gewonnen en in 2016 werd het kampioenschap in de 1e klasse behaald. Het prestatieve damesvoetbal heeft inmiddels plaatsgemaakt voor recreatief damesvoetbal. Het recreatieve meisjesvoetbal is inmiddels met maar liefst 5 teams sterk in opmars.

Kampioenschap 1e klasse

Door de jaren heen is het SteDoCo-complex vaak gebruikt voor schoolvoetbal en schoolsportdagen.

De club telt momenteel zo’n 600 leden, in hoofdzaak uit de dorpen Hoogblokland en Hoornaar (beide behorend tot de overkoepelende gemeente Molenlanden), bij elkaar zo’n 3500 inwoners, maar steeds meer aanmeldingen komen tegenwoordig uit een wat grotere regio.

De zelfwerkzaamheid binnen de club is altijd sterk aanwezig geweest en floreert nog. Zo is het totale onderhoud in eigen beheer.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!