Mannen, 1, Hoofdklasse A

4 november 2017 14:30

L Timmer

Opstelling SteDoCo 1

Matig spelen en toch de drie punten pakken. Wat eerder niet lukte tegen middenmoters Smitshoek (uit 2-2) en Rijsoord (thuis 1-1) ging zaterdag wel goed tegen laagvlieger RVVH. Het werd in Ridderkerk 0-1 dankzij een prachtig genomen vrije trap van Jordey van Dam.

Stroef

Na een prachtige zonnige (jeugd)voetbalochtend ging het bij heren 1 een kwartier voor het begin van de wedstrijd mis. De sluizen gingen open en de regen gutste naar beneden. Goed voor het kunstgras, dat nu niet gesproeid hoefde te worden, maar minder voor de totale voetbalbeleving. Maar wat zeuren we, we zaten droog op de tribune en de 22+3 moesten het doen in de najaarsregen. Onder die 22 waren maar liefst vier SteDoCo-spelers met een RVVH-verleden, te weten Remco Buist, Jordey van Dam, Roy Weber en Rensy Barradas. De lampen werden meteen voor het begin van de wedstrijd ontstoken en we gingen er eens goed voor zitten. Helaas was het een stroeve wedstrijd met foute passes, te weinig echte dreiging aan beide kanten en in het geval van StedoCo veel keer de bal terug naar keeper Mark Smith.  SteDoCo probeerde wel op te bouwen, bijvoorbeeld via de linkerkant met de beide linkspoten Bryan Jongeneel en Kevin Patijn, maar de scherpte en een beetje geluk ontbraken om echt gevaarlijk te worden.  In de 34e minuut had SteDoCo z’n eerste kans(je), maar het schot van Hayri Pinarci ging een meter of twee naast. De eerste echt grote kans van de wedstrijd was echter niet voor SteDoCo, maar voor RVVH. In de 40e minuut stond Papito Merencia volledig vrij en kon ongehinderd inkoppen Het RVVH-publiek telde ‘m al, maar de bal ging tot opluchting van de SteDoCo spelers- en fans net naast.

Specialist

Het was duidelijk dat coach Frans Adelaar in de rust iets moest verzinnen om in de tweede helft beter voor de dag te komen. De onzichtbare Barradas en ongelukkig spelende Buist werden geslachtofferd. Joran Schröder mocht nu één helft zijn kunsten vertonen in plaats van tien minuten zoals in de laatste twee wedstrijden, maar hij kon deze keer het verschil niet maken. De andere invaller, Jay Jay Meierdres was dreigender en gevaarlijker. Maar toen was daar in de 53e minuut de vrije trap. Jordey van Dam mocht de bal aan de linkerkant net buiten en bij de hoek van het strafschopgebied leggen. Onze specialist stond een meter of drie achter de bal, de lange kopsterke mannen zoals Schröder, Jongeneel en Martis stonden in de zestien-meter, het SteDoCo-publiek hield de adem in, de scheidsrechter floot, van Dam nam z’n korte aanloop een beetje schuin, dribbelde naar de bal, plaatste z’n linkerbeen naast de bal en z’n rechtervoet ertegen, zoals alleen hij dat kan. Keeper Danny Spelde dook nog wel en probeerde met z’n rechterarm in de buurt te komen, maar hij kon alleen maar kijken hoe de bal met een magistrale boog over hem heen ging en achter hem neer plofte : 0-1.

Onnodig spannend

Helaas was dit niet de opmaat naar mooier, sneller en flitsender spel van SteDoCo. Sterker nog, RVVH kreeg in het kwartier na de 0-1 twee aardige kansen, maar Sanzio Dieterich schoot naast  en de vrije trap op een gevaarlijke plek van Guytano Dos Santos werd door van Dam tot corner gekopt. Aan de andere kant was het invaller Meierdres die voor het meeste gevaar zorgde, waarbij zijn mooie inzet met links in de 70e minuut meer verdiende dan een touché met de lat. In de 78e minuut ontsnapte aanvoerder Dino Rodriques de Pina aan rood na een harde overtreding op collega-aanvoerder Pinarci. De overigens goed leidende scheidrechter Timmer gaf echter geel voor deze tackle zonder bal in de buurt. Adelaar wisselde in de 81e minuut nog aanvallend door Patijn te verruilen voor Hakan Tokul, waardoor de altijd hard werkende Jesse Wielinga een linie naar achteren schoof. Doordat het  verschil slechts één doelpunt was, waren de laatste minuten nog best spannend, ook omdat  scheidsrechter Timmer nog meerdere minuten aan de reguliere speeltijd toevoegde vanwege enkele blessurebehandelingen. Uit het SteDoCo-vak werd de scheids een aantal keren eraan herinnerd dat het toch echt wel tijd was. Ook rees de vraag of zijn “klokkie” kapot was. Uiteindelijk wist SteDoCo de overwinning veilig te stellen en zijn we koploper Noordwijk tot op 5 punten genaderd, omdat deze onverwachts verloor van Zwaluwen, toevallig onze tegenstander in de inhaalwedstrijd van volgende week. We kunnen dan “zomaar” op twee punten van de eerste plek komen, maar dan zal er toch beter gespeeld moeten worden op het Vlaardingse veld met echte grassprieten, dan dat gedaan werd op het kunstgrasveld van RVVH.

U bent van harte welkom in Vlaardingen, om 14.30 uur.