Mannen, 1, Hoofdklasse A

7 oktober 2017 14:30

A.L v.d Ketterij

Opstelling SteDoCo 1

Zaterdag kon SteDoCo zich scharen bij het rijtje favorieten in de hoofdklasse A (Noordwijk, Achilles Veen, Ter Leede, Hoek) door de uitbeurt tegen Smitshoek te winnen. Na in de eerste helft steeds een achterstand ongedaan te moeten maken (en enkele goede kansen niet te hebben verzilverd), kon in de tweede helft die favorietenrol niet waargemaakt worden. Na negentig minuten voetbal in de wind en regen kon slechts een schamel puntje mee naar Hoornaar genomen worden.

Weer

Soms kunnen weersomstandigheden de beleving van een wedstrijd mede bepalen. Als het zonnetje schijnt bij een lekkere 25 graden kan je als speler en supporter extra zin hebben in een mooie wedstrijd. Het kan ook zo zijn zoals afgelopen zaterdag in Barendrecht. De regen gutste naar beneden en er stond een stevige wind. Op de goedgevulde tribune (er stond bijna niemand langs het veld) hadden de supporters nog wel hoop op een mooie pot van hun club. De spelers op het veld zullen ook met goede bedoelingen aan de wedstrijd zijn begonnen, maar op de één of andere manier kwam dat er aan beide kanten niet uit.  Of het dus kwam door de gure weersomstandigheden of het spekgladde veld of om wat voor reden dan ook,  de wedstrijd was, zeker in de tweede helft van een bedenkelijk niveau.

Foutjes en ongelukkigheden

SteDoCo (of zoals de speaker steevast zei : Stedeco) begon met Roy Weber rechtsachter in de basis in plaats van Chris Boom en Bryan Jongeneel naast Shelton Martis in het hart van de verdediging (in plaats van de geblesseerde Luke Molkenboer, die op zijn beurt in de vorige wedstrijd de geblesseerde Ricardo Samoender verving). Ook was er een basisplaats voor de rappe Rensy Barradas. De gladde ondergrond zorgde ervoor dat de spelers voorzichtig aan de wedstrijd begonnen. Je gleed gemakkelijk onderuit en de bal rolde ook niet ideaal, soms een beetje stroperig zelfs. Het was goed te zien dat de spelers hieraan moesten wennen. In de 7e minuut bracht Smitshoek de bal dan ook bijna vanaf de middellijn het strafschopgebied in, waar Damian van de Oever de bal met een handig hakje bij Erwin Braveboer bezorgde, die meteen uithaalde. Mark Smith zat er wel bij, maar de bal belandde op de paal en Bart Deprez was er als de kippen bij om de teruggekaatste bal in het net te prikken. De gelijkmaker in de 12e minuut was een soortgelijke goal. Jordey van Dam gaf een mooi steekpassje op Jay-Jay Meierdres, waarna de bal weer terugkwam bij Jordey. Hij “boog” de bal het strafschopgebied in , waar die ongelukkig verlengd werd door verdediger Marcel Varela Ribeiro, waardoor de keeper er niet goed bij kon en Morris van den Brink er als de kippen bij was om de terugspringende bal in het doel te koppen. Het daaropvolgende kwartier waren de kansen voor SteDoCo met de grootste voor Jordey van Dam, die de bal met z’n rechter alleen maar hoefde aan te raken, maar dit helaas verzuimde. En dan is er die ijzeren voetbalwet : als je zelf je kansen niet benut, dan maakt de tegenstander die ene kans wel af. En zo geschiedde. In de 30e minuut werd een op zich niet zo gevaarlijke situatie levensgevaarlijk doordat Shelton Martis uitgleed en aanvoerder Erwin Braveboer keeper Mark Smith verschalkte : 2-1.  Eenzelfde ongelukkige situatie deed zich ook aan de andere kant voor. Toen Jay-Jay in de 39e minuut een op zich ongevaarlijke voorzet gaf op Joran Schröder, gleed de in de eerste helft ongelukkig spelende Ribeiro de bal naast zijn eigen keeper. De stand was weer gelijk.

Buitenspel

Je zou naar aanleiding van voorgaande bijna denken dat het een leuke en op z’n minst vermakelijke eerste helft was. Op grond van de goals en handvol kansen was dat misschien ook zo, maar de eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat er niet altijd goed gespeeld werd. Passes kwamen niet aan of werden verkeerd begrepen. Het hielp ook niet dat er regelmatig uitgegleden werd. In de tweede helft (waarin het scheidsrechterlijke trio in een droog tenue van een andere kleur zijn opwachting maakte) kon het tij ook niet gekeerd worden, ook niet met de wissels in het laatste half uur : Sercan Kurdal voor Jay-Jay, Remco Buist voor Jordey en Jair Balrak voor Morris. Deze laatste had in de 74e minuut nog de pech dat zijn goal vanwege vermeend buitenspel afgekeurd werd. Aanvoerder Hayri Pinarci schoot met links op doel. Keeper Robin Boot pareerde de bal nog, maar Morris, die op moment van schieten op één lijn stond met de verdedigers, was er (weer) als de kippen bij om de bal in de rebound in het doel te schieten. Geldig doelpunt! Helaas werd anders beslist door de scheids- en grensrechter, maar de beelden (die op verzoek te bekijken zijn) wijzen anders uit. Hoe dan ook, deze wedstrijd verdiende geen winnaar, alhoewel Smitshoek dit gelijkspel waarschijnlijk als winst beschouwde. En wellicht terecht, omdat SteDoCo toch werd (wordt?) gezien als titel- of op z’n minst nacompetitiefavoriet; een predikaat, dat het na deze wedstrijd eventjes niet meer mag voeren. SteDoCo staat nu laatste in het linkerrijtje, hoewel dat ook weer relatief is, want het heeft één wedstrijd minder gespeeld en wordt die in winst omgezet dan zou het zomaar weer derde staan, maar ja, dan moet er uit een ander vaatje getapt worden dan afgelopen zaterdag. Om toch positief te eindigen kan nog gemeld worden dat geen enkele SteDoCo-speler op de bon ging bij scheidsrechter van de Ketterij en dat is dan wel weer winst.

Volgende week wacht een volgende kans om de gang naar boven in te zetten, thuis op ons mooie kunstgras tegen het Amsterdamse AFC.