Mannen, 1, Hoofdklasse A

2 september 2017 14:30

R.H. Hensgens

Opstelling SteDoCo 1

In de eerste competitiewedstrijd was SteDoCo het grootste gedeelte de bovenliggende partij en had uiteindelijk een makkelijke middag, mede dankzij een vroege rode kaart van de tegenstander en een gestopte penalty door keeper Mark Smith, eindstand 0-3.

Tegenstander van deze middag was FC ’s Gravenzande, een letterlijk grote club uit het Westland. Om een idee te geven : er zijn meer dan twintig herenteams en bijvoorbeeld zestien JO11 teams actief bij de fusievereniging tussen de kassen. De publieke belangstelling op het zonovergoten Juliana sportpark viel dan ook wat tegen, wellicht ook door de relatieve onbekendheid van SteDoCo voor het Westlandse publiek. De laatste ontmoeting dateerde alweer van bijna vier jaar geleden.

Minuut stilte

In verband met het overlijden van het zestienjarige jeugdlid Sander van der Houwen van FC ’s Gravenzande werd er voor de wedstrijd een minuut stilte gehouden. En het was een minuut stilte zoals een minuut stil hoort te zijn : gewoon de volle 60 seconden stil. Indrukwekkend. We mogen voetbal allemaal een belangrijk deel van ons leven vinden, maar hiermee sta je weer met beide benen op de grond en wordt voetbal bijzaak, weliswaar een belangrijke en voor velen de belangrijkste bijzaak.

Op rozen

SteDoCo begon fel en attent aan de wedstrijd en het eerste kansje was voor Jesse Wielinga, die in de draai net naast het doel schoot. SteDoCo was duidelijk gekomen om snel op voorsprong te komen en in de 10e minuut veroverde linksback Bryan Jongeneel op eigen helft handig de bal van rechtsbuiten Frank Broos en stuurde Morris van den Brink de diepte in. De bij (de jeugd van) PSV opgeleide spits sprintte tussen het centrale verdedigingsduo Ruben de Groot en Roel Stoffels door, waarbij de laatste van den Brink tegen de grond duwde en er door scheidsrechter Hensgens met rood vanaf werd gestuurd. Jordey van Dam benutte dit buitenkansje op z’n Neeskens, hard door het midden tegen het dak van het doel. Keeper Danny Koning was kansloos.

Trainer Richard Elzinga van FC ’s Gravenzande wisselde middenvelder Twan van Meerten voor verdediger Pascal Broch. Het mocht niet baten, want in de 28e minuut bracht Chris Boom de stand op 0-2, door als een duveltje uit een doosje het strafschopgebied binnen te rennen en de hoekschop van Jordey van Dam perfect getimed binnen te koppen. De grootste kansen waren voor SteDoCo. Twee keer kopte die andere knappe kopper, Joran Schroder goed door, maar beide keren wisten zijn medespelers de geboden kansen niet te verzilveren. De eerste keer gleed Jay Jay Meierdres uit en de tweede keer maaide Chris Boom volledig over de bal heen.

Geel of rood

Maar af en toe kwam FC ’s Gravenzande er goed uit en in de 38e minuut was linksbuiten Jan Verduijn los, maar ging gretig liggen nadat Chris Boom hem aanraakte. Volgens het thuispubliek was dit minimaal een gele en wellicht wel een rode kaart waard, maar scheidsrechter Hensgens wilde van niets weten en gaf die gele kaart zelfs aan Verduijn vanwege protesteren.

In de 45e minuut was Frank Broos SteDoCo’s centrale duo Shelton Martis en Ricardo Samoender te snel af en ging hij alleen op Mark Smith af. De 30-jarige keeper kon de bal niet meer bereiken en raakte daarbij de rechtsbuiten binnen zijn strafschopgebied. Scheidrechter Hensgens zag hier een overtreding in en wees resoluut naar de stip tot grote vreugde van het thuispubliek. Die vreugde was van korte duur toen bleek dat Smith er met geel vanaf kwam. Gelet op de overtreding in de 11e minuut op van den Brink aan de andere kant had hier wellicht ook rood op z’n plaats geweest (of geel in de 11e minuut). Het geluk dat SteDoCo als underdog zo vaak ontbeerde de afgelopen twee seizoenen was hier wel aanwezig en zo mocht SteDoCo de wedstrijd met elf vervolgen. Hoe dan ook, Frank Broos nam z’n verantwoording en dus ook de penalty, maar schoot de bal te zacht in en Smith dook naar de goede hoek.

Gespeeld

De wedstrijd was hiermee eigenlijk gespeeld en in de tweede helft kon SteDoCo de bal achterin regelmatig rustig rond laten gaan, zonder dat de tegenstander zich uit de tent liet lokken. Af en toe zocht Ricardo Samoender de opening op rechts via Chris Boom of Jay Jay Meierdres, waarbij de laatste in de 70e minuut nog de bal knalhard in het zijnet “volleyde”. Op links kaatste Bryan Jongeneel regelmatig met Jesse Wielinga en na zo’n aanval over meerdere schijven rondde Morris van den Brink beheerst af door in de 79e minuut de 0-3 tegen de touwen te werken.

In de 82e minuut wisselde Adelaar Chris Boom voor Luke Molkenboer. FC ’s Gravenzande deed nog een paar dappere pogingen de eretreffer op het bord te zetten, maar de luchtmobiele brigade van SteDoCo liet zich achterin niet verrassen en SteDoCo speelde de wedstrijd professioneel uit, zodat na 90 minuten de balans opgemaakt kon worden. Nadat de uitslagen van de andere velden bekend waren kon er in de bus met tevreden gezichten koers gezet worden naar Hoornaar in de wetenschap dat na de eerste competitieronde de koppositie in de Hoofdklasse A bereikt is.

Volgende week wacht echter al een (z)ware krachtproef tegen regiogenoot Achilles Veen. Een echte kraker!

Voor SteDoCo kwamen de volgende spelers in actie. Mark Smith, Chris Boom (82 Luke Molkenboer), Shelton Martis, Ricardo Samoender, Bryan Jongeneel, Jordey van Dam, Hayri Pinarci, Jesse Wielinga, Joran Schroder, Morris van den Brink en Jay Jay Meierdres. Reserves waren Ritchie Steinman, Gino Boers, Remco Buist en Wilmar van Bruggen.