88'

Mannen zaterdag, 1, 3e divisie A

15 oktober 2016 14:30

Schaper, D.

De spelers, staf en supporters van SteDoCo zullen de reis naar Rijnsburg niet zomaar uit hun hoofd kunnen zetten.  Na een, weliswaar aarzelende, start kwam de ploeg net binnen het half uur door Joran Schröder op een 0-1 voorsprong. E.e.a. gebeurde na goed voorbereidend werk van Jay Jay Meierdres en Noël Goossens. Echter, daar bleef het bij, want het vervolg bestond voor de gasten alleen nog maar uit kommer en kwel. Bepalend voor de wedstrijd was het incident in de 36e minuut: Shelton Martis, tot dan toe een rotsblok in de verdediging en duidelijk bepalend voor het gehele elftal, posteerde zich bij een corner voor SteDoCo in het strafschopgebied van de tegenstander. Vanuit mijn positie zag ik duidelijk, dat Shelton werd vastgehouden en dat hij zich uiteraard probeerde los te maken van zijn tegenstander. Hierbij maakte hij ook met een gebaar (zijn armen in de lucht) naar de scheidsrechter en assistentscheidsrechter duidelijk kenbaar, dat hij onrechtmatig werd afgestopt. Achteraf vernam ik, dat voornoemde actie nog 2 keer gebeurde. De Dokkumse Scheidsrechter Schaper en zijn assistent reageerden daar niet op (dit had zomaar een penalty voor SteDoCo kunnen zijn) en de corner werd genomen. Echter, zonder gevolg voor de stand. Toen de bal weer in het spel was beland bemerkte de scheidsrechter dat zijn assistent een vlagsignaal gaf en dus ging hij poolshoogte nemen. De man aan de zijlijn had een elleboogstoot, of een beweging, die daar op leek, door Shelton Martis vernomen. De scheidsrechter nam deze constatering over en gaf Shelton alsnog een rode kaart.

Nog maar nauwelijks van deze tegenvaller bekomen en een snelle invalsbeurt van Remco Buist voor Jay Jay Meierdres, kortom, er was ineens een complete desorganisatie, prikte Martijn Tjon-A-Njoek voor Rijnsburgse Boys de 1-1 binnen.

Begrijpelijk sloop er een soort frustratie in de ploeg en de forse overtreding van Roy Weber, vlak na deze gelijkmaker, was daar een voorbeeld van. Ook hij moest met rood vertrekken. Na dit incident moest ook aanvaller Hakan Tokul plaatsmaken voor Jermaine van Pijkeren. Tot aan de rust kon SteDoCo de schade nog beperkt houden tot deze 1-1 stand.

Na de rust kwam Chris Boom in de ploeg. Hij was de vervanger voor Noël Goossens. Zodoende was de gehele voorhoede uit de ploeg gehaald. SteDoCo hield het nog 10 minuten vol, maar toen scoorde Roderick Gielisse 2-1 en was de wedstrijd, met nog 35 minuten op de klok, eigenlijk al gespeeld. Wat het 1000- koppige publiek verder te zien kreeg, was niets meer of minder dan een trainingspartij, waarbij een groepje spelers zich moest verdedigen tegen een ploeg , die zich in een “2 man meer-situatie” bevond. Uiteindelijk werd het door Joost Leonard nog 3-1 en 4-1.

Jammer, dat de wedstrijd, die 35 minuten een echte wedstrijd was, zo moest aflopen.

Natuurlijk keur ik een elleboogstoot af en als deze daadwerkelijk is uitgedeeld, is rood op zijn plaats, maar tot 3 keer toe onjuist worden vastgehouden wekt een vorm van “zelfverdediging” op. Ik bedoel daarmee te zeggen, dat er ook een taak bij het arbitrale trio ligt om een speler in (voor)bescherming te nemen, dus niet alleen reageren, als het “kwaad” is geschied, maar juist ook preventief!