Slippertje doelman helpt SteDoCo aan punt

14 november 2015 15:00

Scheidsrechter

Kloet, M.J.

Onbekend

SteDoCo ontsnapte in de thuiswedstrijd met Rijnsburgse Boys aan de zevende nederlaag van het seizoen. In een wedstrijd die niet herinnerd zal worden om haar schoonheid, kregen de bezoekers na rust meerdere kansen de beslissende 0-2 op het scorebord te zetten, maar de afronding liep te wensen over. Dit kwam hen duur te staan, want Giovano Godeken kon enkele minuten voor het einde voor de bevrijdende gelijkmaker tekenen.

De Hoornaarders moesten het doen zonder de sterke centrumverdediger Shelton Martis, die vorige week tegen Scheveningen een rode kaart ontving. Trainer Virgil Breetveld koos ervoor met een 5-3-2-formatie te beginnen, wat minder succesvol was dan de trainer hoopte. De vijfmansdefensie zorgde ervoor dat er een zekere mate van defensieve controle was, maar SteDoCo slaagde er niet of nauwelijks in het aanvalsduo in stelling te brengen. Op de spaarzame momenten dat de twee wel bereikt konden worden, was dit vrijwel uitsluitend op grote afstand van het vijandelijke doel. Pogingen de bal achter de defensie te krijgen om gebruik te maken van de snelheid van Tokul, liepen steevast op niets uit, doordat iedere diepe bal een simpele prooi was voor doelman Richard van Nieuwkoop.

Het eerste kwart van de wedstrijd was redelijk vermakelijk. SteDoCo slaagde er niet in uitgespeelde kansen te creëren, maar begon in ieder geval met de bedoeling er het beste van te maken. De thuisploeg drong Rijnsburgse Boys ver terug, zonder erin te slagen de defensie aan het wankelen te krijgen. Ondanks het feit dat het initiatief van SteDoCo kwam, waren de gevaarlijkste momenten voor het doel van Ruud de Groot. In de elfde minuut kon oud-Spartaan Jeffrey Vlug de eerste kans direct tot doelpunt te promoveren. Met een goede steekpass reet Raily Ignacio de achterhoede van SteDoCo open, waarna Vlug oog-in-oog met De Groot erg rustig bleef.

Hierna zocht SteDoCo de aanval, in een wedstrijd die op dit moment nog een aardig tempo had. Geen van beide ploegen speelde echt goed, waardoor de dreiging niet of nauwelijks in gevaar omgezet kon worden. Op de momenten dat dit wel lukte, was de afwerking vaak slordig. Zo schoot Raily Ignacio namens de bezoekers uit kansrijke positie hoog over, en kon Chris Boom vrij inkoppen na een uitstekende vrije trap van Kevin Patijn, maar miste ook hij het doel.

In het tweede deel had de wedstrijd haar tempo verloren, waardoor het foutenfestival niet kon amuseren. Hierdoor hadden de kou lijdende bezoekers weinig anders te doen dan de minuten af te tellen tot het bevrijdende rustsignaal, waarin de warme kantine een verademing zou zijn. Op het moment dat een groot van hen zich hier al begaf, beloonde lichtpuntje Jermaine van Pijkeren het handjevol overgebleven toeschouwers met een prima afstandsknal, die via Van Nieuwkoop over het doel eindigde. Nadat de daaropvolgende hoekschop niet best verwerkt werd, zag Patijn nog kans uit te halen, maar de linksback kreeg de bal niet tussen de palen.

In de rust bleef Levi Slob achter in de kleedkamer, hij werd vervangen door Ali Yilmaz, waarmee Breetveld teruggreep op het vertrouwde 4-3-3. In de eerste tien minuten na rust resulteerde dit in iets beter spel, met buitenspelers Ali Yilmaz en Hakan Tokul in de hoofdrol. Laatstgenoemde ging in de eerste helft tot het uiterste, maar had niet altijd het geluk aan zijn zijde. In de beginfase na rust leek het er sterk op dat hij zich het best voelt aan de vleugels, dit kwam zijn spel ten goede. Collega-aanvaller Yilmaz en hij wisten enkele keren hun man te passeren, maar de achterhoede van Rijnsburgse Boys kon groot gevaar voorkomen.

Het zoeken naar de gelijkmaker nam risico’s met zich mee, er lag immers veel ruimte achter de SteDoCo-verdediging. Dit werd de hekkensluiter al in de derde minuut na rust bijna fataal, toen Ignacio Marvin Westerduin na een lange bal op kracht aftroefde, maar hij kreeg zijn poging niet op doel.

Het Hoornaarse oplevinkje duurde niet lang, al snel nam het eveneens teleurstellend spelende Rijnsburg het initiatief over. SteDoCo mag vooral Ignacio dankbaar zijn dat de tweede goal uitbleef. De spits gaf eerst in kansrijke positie de bal aan Jeffrey Vlug, voor wie de kans een stuk kleiner was. Ignacio kreeg in de laatste tien minuten de allergrootste kans, toen de ingevallen Pascal van Delden bijna een onbedoelde assist gaf. Zijn terugspeelbal werd niet begrepen, waarmee Ignacio gelanceerd was, waarbij hij ook nog eens geen tegenstanders tegenkwam op weg naar het doel. Scoren deed hij echter niet, zijn schot verdween hoog over het doel. Tussendoor was ook Marvin Wijks dicht bij de beslissing.

Inmiddels had SteDoCo Willem Looijen in de ploeg gebracht, wat een 4-2-4-systeem met zich meebracht. Looijen zorgde meteen voor een mogelijkheid, toen hij de bal op goed geluk voor het doel gooide, waarna Van Delden uit kon halen, wiens schot net te hoog was. De 1-1 liet niet lang meer op zich wachten, met de nodige hulp van keeper Richard van Nieuwkoop. De ongelukkige doelman liet een simpele vangbal uit zijn vingers glippen, wat Giovano Godeken een niet te missen kans bood. In de minuten die volgden probeerden beide ploegen tevergeefs de wedstrijd naar zich toe te trekken. Ignacio wist diep in de blessuretijd nog wel te scoren, maar deed dit uit buitenspelpositie.

Ruud de Groot; Chris Boom, Levi Slob (46. Ali Yilmaz), Marvin Westerduin, Erik de Kruijk, Kevin Patijn; Jermaine van Pijkeren, Coen van der Waal (80. Looijen), Giovano Godeken; Mohammed Faouzi, Hakan Tokul (76. Pascal van Delden)