... (penalty)

Mannen zaterdag, 1, Topklasse zat

17 oktober 2015 15:00

Koekoek, T.

SteDoCo heeft tegen IJsselmeervogels voor de eerste stunt van het seizoen gezorgd, door de club uit Spakenburg met een 2-1-nederlaag naar huis te sturen. De hekkensluiter had de zege erg nodig, gezien het feit dat concurrenten DVS’33 en GVVV ook drie punten pakten. SteDoCo staat nog altijd op de laatste plaats, maar deelt deze nu met Lisse, dat wel een wedstrijd minder gespeeld heeft.

De openingsfase van de wedstrijd tegen de recordkampioen van het amateurvoetbal zal als droomstart de boeken in gaan. De thuisploeg verraste vriend en vijand door al na anderhalve minuut de score te openen, toen Chris Boom uit een hoekschop van Hakan Tokul van dichtbij binnen kon schieten. De selectie van Breetveld was hierna in extase, de goal betekende immers pas de eerste voorsprong van het seizoen.

Vastbesloten deze vast te houden bleef de thuisploeg de aanval zoeken, en slechts enkele minuten later konden de spelers elkaar opnieuw ongelovig in de armen vliegen. Ditmaal was het Giovano Godeken die de goal achter zijn naam kreeg, nadat hij de bal op een meter of twintig van het doel ontving, en eigenlijk nauwelijks aangepakt werd toen hij zijn sprint richting het doelgebied inzette. De vroege 2-0 zorgde voor en comfortabele voorsprong voor SteDoCo, maar het besefte dondersgoed dat de wedstrijd nog niet gespeeld was.

Mochten er wel mensen geweest zijn die zich al rijk rekenden, hielp oud-jeugdinternational Fred Benson hen al snel uit deze droom. De spits was enkele minuten later verantwoordelijk voor het eerste gevaar van de bezoekers, maar zag zijn poging over de lat eindigen. Het initiatief van de aanvaller werd overgenomen door zijn medespelers, die in de minuten die volgden via onder meer Mike van de Laar en Achraf Nejmi gevaarlijk werden, maar door prima reddingen van Ruud de Groot en Giovano Godeken bleef SteDoCo overeind. Zelf waren zij nog gevaarlijk via Sjoerd van der Waal, maar zijn uithaal bleek een simpele prooi voor de doelman.

De storm van IJsselmeervogels ging zo snel liggen als hij kwam, pas in de slotfase van de eerste helft zouden zij weer kansrijk worden. Eerst kon Janic Makizodila erg makkelijk door de SteDoCo-defensie wandelen, om de vrijstaande Van de Laar te vinden, die de bal niet genoeg richting mee kon geven. Enkele minuten later was Oktay Ozturk dicht bij de aansluitingstreffer, maar zijn vrije uithaal belandde net naast Hoornaars doel. Ook SteDoCo liet in deze fase van zich horen: even voor de mogelijkheden van de bezoekers kon Ali Yilmaz tot een schot komen, dat slechts centimeters te hoog was.

De tweede helft begon open: beide ploegen zochten veelvuldig de aanval, maar het eerste kwartier kende geen doelpunten. Wel een discutabel moment, toen Pascal van Delden tien minuten na de aftrap geel kreeg voor een vermeende schwalbe in het penaltygebied van IJsselmeervogels. De middenvelder werd licht geduwd, je kunt je dus afvragen of de bal op de stip moest of niet, maar een schwalbe was het allesbehalve. Niet veel later legde de scheidsrechter de bal aan de andere kant wel op elf meter, toen Coen van der Waal een lichte, maar vooral erg domme overtreding maakte. Vanaf deze positie kon Fred Benson de spanning wel terugbrengen in de wedstrijd.

In het laatste halfuur kon SteDoCo niet meer gevaarlijk worden. Met Ali Yilmaz en Hakan Tokul heeft het twee buitenspelers die vorig seizoen vaak ter discussie stonden, maar in de Topklasse gek genoeg wél wekelijks tot de uitblinkers behoren. De twee bewezen gisteren meerdere keren met snelheid, voorzetten en individuele acties voor gevaar te kunnen zorgen, zo bezorgden zij de backs van IJsselmeervogels geen gemakkelijke middag. In de laatste fase werd vrijwel iedere poging tot counter echter om zeep geholpen door Mohammed Faouzi, die in de tweede helft eigenlijk niet liet zien ook maar een van de drie eerdergenoemde kwaliteiten van zijn vleugelspelers te bezitten. De spits was niet snel, slaagde er nauwelijks in een bal vast te houden, gaf passes vaak óf te laat, óf niet goed en straalde ook niet uit tot het uiterste te gaan.

Wisselmogelijkheden had Breetveld echter niet meer, nadat Sjoerd van der Waal (in de eerste helft) en de heel sterk debuterende Shelton Martis geblesseerd uitvielen, en ook Kevin Patijn al naar de kant gehaald was.

Desalniettemin kon SteDoCo stand houden, zonder dat het heel veel hachelijke momenten moest overleven. De bezoekers waren in deze fase de bovenliggende partij, maar kregen in het halve uur dat het op jacht ging naar de gelijkmaker maar twee á drie écht grote kansen. De grootste liet tot in de blessuretijd op zich wachten, toen Dennis Hollart uit kon halen, maar Ruud de Groot met een goede reflex de stand op het bord hield. In de blessuretijd hield iedereen aan de Groeneweg zijn adem in toen de scheidsrechter naar de stip leek te wijzen, maar het thuispubliek slaakte een zucht van verlichting, toen bleek dat deze Benson bestrafte voor een fopduik.