4223MG
HOORNAAR
tel. 0183-581770

Opstelling

In een zeer herfstachtig Hoornaar werd zaterdagmiddag om 14.30 uur afgetrapt voor de derby SteDoCo-Unitas. Op voorhand werd geschreven dat dit een derby was die nog nooit eerder werd gespeeld. Ik kan me deze wedstrijd ook niet heugen, maar dat zegt waarschijnlijk ook niet alles.

Unitas begon voortvarend aan de wedstrijd met veel druk naar voren. Ook legde Unitas net even wat meer energie in de eerste helft van de wedstrijd. Het resulteerde rond de 42e minuut in enkele kansen voor de Gorkumse ploeg. Het was keeper Maarten de Fockert die in de weg lag voor het openingsdoelpunt. Daarentegen was SteDoCo in de eerste 45 minuten al voetballend beter met meerdere mogelijkheden om de leiding te nemen. In de eerste helft werd echter door beide ploegen niet gescoord. De tweede helft gaf een heel ander beeld. SteDoCo schakelde een tandje bij, was voetballend geduldig maar ook nog eens zeer effectief. Uiteindelijk stond er 5-0 op het scorebord en werden er drie punten door SteDoCo aan het totaal toegevoegd. Een klinkende overwinning voor de brigade van Rick Adjei, een overwinning van het collectief waar niets op af te dingen viel.

Zoals gezegd begon Unitas energiek aan de wedstrijd. Het strijdplan van Hans de Jong, nu trainer van Unitas, maar met een meerjarig SteDoCo-verleden als speler, voorzag in het vol druk zetten op de achterhoede van SteDoCo. Onder bezielende coaching van de trainer gooiden de roodbroeken veel energie in de wedstrijd. Zoals de laatste weken het geval is werd SteDoCo echter niet nerveus. Stabiel als altijd werd heel volwassen gezocht naar de voetballende oplossing. Op zich best lastig want de harde tegenwind en de regen waren regelmatig spelbreker. Overigens niet in de eerste minuten toen Sjaak Kuijper de diepte werd ingestuurd. Sjaak ging voor eigen succes terwijl een balletje breed de betere keuze was geweest omdat Arwin van Soest een vrij veld voor zich had. De dribbel van Sjaak strandde in schoonheid.

Gedurende de eerste helft was het vooral Nizar Mekkaoui die voor de meeste dreiging zorgde. In bezit van een gave techniek snelde hij regelmatig langs zijn tegenstanders, soms buitenom en een enkele keer binnendoor. Zijn voorzetten en venijnige afstandsschoten resulteerden uiteindelijk niet in een doelpunt. Zo ook niet de ingestudeerde vrijetrap. Unitas-aanvoerder Daan Ruwaard redde op de doellijn nadat Yannick Cortie, na een mooi overstapje van Danny van Haaren, de bal bij de rechter paal bijna binnenschoof.

Uiteraard had ook Unitas last van het winderige en natte weer aan de Groeneweg. Met “windje mee” schoten veel ballen door op het natte veld. Lastig om vanuit de combinatie de diepte te zoeken. In de slotfase van de eerste helft was Unitasser Elmer de Vries nog even dicht bij de openingstreffer. Het was echter de altijd betrouwbare SteDoCo-doelman Maarten de Fockert die in de weg lag. Met een stand van 0-0 werden de kleedkamers opgezocht.

De tweede helft gaf een ander wedstrijdbeeld. Of het nu de weersomstandigheden waren of dat het Unitas in de eerste helft te veel kracht had gekost weet ik niet. Rick Adjei had echter wel zijn spelers opgedragen om een tempootje bij te schakelen. En dat lukte uitstekend, uiterst geduldig ging de bal in de achterhoede rond om vervolgens op een verassende wijze de aanval te zoeken. Of over de flanken of door het midden, de variatie was groot. Lastig te verdedigen.

Het eerste wapenfeit in de tweede helft was de kopbal van Milad Intezar die zichzelf bijna een verjaardagscadeau gaf. Het was keeper Luc van Dongen die de bal net over de kruising tikte. Niet kort daarna was het Joran Schröder die warm ging lopen. Fit genoeg om op de bank te beginnen maar nog niet volledig wedstrijdfit om in de basiself te starten. Gedurende de warming-up trok SteDoCo de wedstrijd volledig naar zich toe.

Arwin van Soest bekroonde zijn goede optreden deze middag met twee doelpunten. Moet zeggen dat het bijzonder genieten is om hem te zien spelen. De energie die Arwin in een wedstrijd gooit maakt de supporters enthousiast en dat slaat zo te zien ook over op de spelersgroep. En daarnaast heeft hij een neusje voor de goal. Tegen Baronie was hij er vorige week met de 0-1 als de kippen bij en ook nu stond hij wederom op de goede plek. Bij zijn eerste doelpunt kon hij de bal binnenschuiven nadat keeper Luc van Dongen een prachtig afstandsschot van Danny van Haaren onvoldoende wist te verwerken. En dan noem ik met Danny toch één van de smaakmakers van de ploeg. Net terug van een schorsing liet Danny zijn kwaliteiten zien. Denk daarbij aan zijn kappen en draaien op de vierkante meter, maar denk ook aan de mooie steekpasses, zijn overstapje in de eerste helft maar ook zijn schot dat door Arwin van Soest met een alerte voetbeweging werd omgezet in de 2-0. Danny toont aan dat een aanvaller alleen kan renderen als hij een goed middenveld en dito verdediging achter zich heeft staan. Als collectief win je wedstrijden en dat was deze wedstrijd zeker het geval. Zeker de tweede helft was voor de supporters van SteDoCo genieten.

Bij de 2-0 was het overigens nog niet gebeurd. Aanvaller Joran Schröder werd ingebracht en liet in de resterende minuten ook nog even zijn kwaliteiten zien. De eerste doelpoging ging richting de kruising maar voormalig SteDoCo-speler Esey Kiflom blokkeerde met zijn hand de bal. Hij voorkwam hiermee een zeker doelpunt met als resultaat een penalty en een rode kaart. Het zullen de regeltjes wel zijn maar de rode kaart was zwaar gestraft, zeker op basis van de wedstrijdbeelden van SteDoCoTV. Laat onverlet dat scheidsrechter Maarten Spoon een prima wedstrijd floot. In deze situatie floot hij waarschijnlijk volgens het boekje.

Nadat Unitas met tien man kwam te staan ging het snel. Joran schoot de gegeven penalty onberispelijk achter de keeper. Die kwam zeker in de buurt maar de bal had voor een doelpunt de goede snelheid. De uitstekend ingevallen Fouad Belarbi was daarin bepalend. Eerst gaf hij een gave voorzet vanaf rechts, panklaar op het hoofd van Joran Schröder die in de 78e minuut zijn tweede goal van de middag liet aantekenen. Hij hoefde er alleen maar tegenaan te lopen. Als spits heb je ze zo het liefst.

Het slotakkoord was voor dezelfde Fouad Bilarbi. Slim ontfutselde hij op rechts de bal van een verdediger van Unitas. Dribbelend ging hij richting het doel met een meelopende Joran Schröder naast zich. In plaats van af te leggen schoof hij de bal in de 86e minuut ragfijn langs de op het verkeerde been gezette keeper van Unitas. 5-0 op het scorebord, een klinkende overwinning die zelfs nog wat groter had kunnen uitvallen en die wat mij betreft wordt toegeschreven aan het collectief, met als meest zichtbare uitblinkers de aanvallers van deze middag.

De overwinning op Unitas staat wat mij betreft niet op zichzelf. Met de zesde overwinning op rij stond deze derby vooral in het teken van het winnen van de eerste periodetitel. Deze periodetitel kan officieel komende zaterdag in de uitwedstrijd tegen Groene Ster worden gepakt. Immers Sportlust en TEC speelden afgelopen zaterdag onderling gelijk, Barendrecht verloor en uiteindelijk pakte UNA op zondag de winst. Derhalve is de komende wedstrijd een mooi vooruitzicht en ik hoop dat de supporters van SteDoCo de reis naar deze uitwedstrijd in Heerlen gaan maken om SteDoCo te ondersteunen. We gaan het beleven.

Tot langs de lijn!
Johan van der Werken.

PS
Als laatste wil ik nog even een groot compliment geven aan de ballenjongens en -meiden van deze middag. SteDoCoTV bracht het al mooi in beeld. Waar het publiek vanwege de regen en wind de tribune opzocht, mochten zij langs het veld de wedstrijdballen verzorgen. Onder gure omstandigheden deden ze dat uitstekend. Ik ga er vanuit dat er na afloop een lekkere (warme) traktatie op hen stond te wachten.