3e divisie 3e divisie zat

25 januari 2020 15:00

L.P.S. (Lorenzo) Cairo

Opstelling SteDoCo 1

Het ene gelijkspel is het andere niet of om het wat gerijmder te zeggen: de ene 3-3 is de andere nie! Verloren we twee weken geleden twee punten tegen Ter Leede door drie tegendoelpunten in de laatste acht minuten, waardoor het uiteindelijk een zeer teleurstellende 3-3 werd en dit als een nederlaag voelde, afgelopen zaterdag wonnen we één punt door twee doelpunten in de laatste acht minuten, waardoor het ook 3-3 werd, maar dit eigenlijk als een overwinning voelde.

Tien punten

Sparta Nijkerk maakt een geweldig seizoen door, zeker als je bedenkt dat ze vorig seizoen nog in de hoofdklasse speelden. De kans dat ze, net als vorig seizoen Noordwijk, kampioen worden en meteen doorstoten naar het hoogste amateurniveau is, met voor deze wedstrijd maar liefst tien punten voorsprong op de nummer twee, niet denkbeeldig. Aan het goede spel van de Nijkerkers zal het niet liggen, de vraag is of ze met de druk om kunnen gaan, als de naaste concurrenten DVS’33 Ermelo, ODIN ’59 en Harkemase Boys die druk er op kunnen houden, door weinig tot geen punten te morsen.

Geblesseerd

Bij SteDoCo was Wesley Pollemans geblesseerd, waardoor Jason Wall voor het eerst sinds de wedstrijd tegen Harkemase Boys op 30 november weer in de basis startte (waarin hij overigens geblesseerd uitviel). Verder dezelfde namen als in de gewonnen wedstrijd tegen DVS’33 Ermelo, dus met Jesse Wielinga weer op linksback en winterstopaankopen Steven Edwards en Charlton Vicento in de basis. Bij Sparta Nijkerk dit keer niet de ervaren rot Gino Coutinho op doel. Hij werd vervangen door Thijs Janssen, die de laatste twee seizoenen bij LRC Leerdam onder de lat stond.

Slachtoffer

Sparta Nijkerk begon uitstekend aan de wedstrijd en wist met goed voetbal SteDoCo zijn wil op de leggen. Na tien minuten had Sparta zijn voorsprong al te pakken. Bryan Burgerhout kreeg de bal een beetje gelukkig voor zijn voeten en scoorde de 1-0. Ruim tien minuten later werd het nog erger voor SteDoCo, toen de behendige Mohammed Bendadi de bal aannam en alle tijd kreeg om te kappen en te draaien en ook nog te schieten: 2-0.  Sparta Nijkerk was de betere ploeg en combineerde goed. Wist SteDoCo dan helemaal niets terug te doen? Afgezien van kleine kansjes voor Charlton Vicento, Benjamin van Wanrooij en Joran Schröder hadden we niet echt een antwoord op het goede spel van de thuisploeg. Coach Frans Adelaar slachtofferde al in de 37e minuut Jason Wall en op zijn plaats in het hart van de defensie kwam Steven Edwards te spelen. Hayri Pinarci, in een ver verleden (jeugd)speler van Sparta Nijkerk vulde het vrijgekomen gat op het middenveld. Op de tribunes kwam een golfje van herkenning van de thuissupporters, zo iets als: hé, die kennen we, toch? Na deze wisseling werd SteDoCo iets sterker, zonder tot grote kansen te komen.

Slordig

Na rust, met aan beide kanten een ongewijzigde samenstelling had SteDoCo het betere van het spel. Sparta liet zich een beetje terugdrukken en dat is misschien wel logisch als je 2-0 voor staat, maar ook gevaarlijk. Het eerste kwartier waren beide ploegen overigens wel een beetje slordig, de wedstrijd kwam hierna pas goed op gang. In de 61e minuut had Bryan Burgerhout een dot van een kans, maar Mark Smith redde bekwaam. En toen was het de beurt aan SteDoCo. Eerst schoot Benjamin nog in het zijnet, na een oplettende onderschepping van Vincent Verheul op het middenveld. Een paar minuten later schoot de vrijstaande aanvoerder Marlon Pereira met links op de goal, maar keeper Janssen redde fraai. De druk op het doel van Janssen werd groter en groter en dat resulteerde in de 69e minuut uiteindelijk in een terecht gegeven penalty, vanwege een handsbal van Jerry Geurtsen in de zestien. Joran Schröder wist wel raad met deze kans en scoorde zo alweer zijn tiende van dit seizoen.

Niet gewonnen

Na deze aansluitingstreffer scoorde Sparta een minuut later meteen de 3-1, maar dit doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Sparta voerde de druk op en in de 78e minuut kopte Janic Makizodila uit een corner de 3-1 binnen. Trainer Eric Speelziek van Sparta Nijkerk wisselde aanvaller Bryan Burgerhout voor verdediger Leon Broekhof. SteDoCo gaf zich niet gewonnen en ging op zoek naar weer een aansluitingstreffer. Deze werd vier minuten later gevonden door Charlton Vicento nadat keeper Janssen de bal na een schot van Joran Schröder moest loslaten. Een minuut eerder had Joran de 3-2 al op de schoen, maar schoot rakelings voorlangs. Sparta wisselde nog een keer, dit keer aanvaller Bendadi voor aanvaller/middenvelder Frank Heus. SteDoCo liet zich niet van de wijs brengen, bleef druk op het vijandelijke doel houden en stuurde Steven Edwards mee naar voren. Sparta wist hier geen raad mee en In de laatste minuut was het Benjamin van Wanrooij die uiteindelijk in een woud van benen, armen en lichamen de 3-3 scoorde.

(On)verdiend?

Wat een ontknoping! Wat een ontlading! Na de zoete overwinning tegen runner-up DVS’33 Ermelo vorige week in blessuretijd, nu een last-minute ontsnapping tegen de koploper. Of het verdiend is mogen de neutrale toeschouwers bepalen, maar die zullen er op sportpark De Ebbenhorst nauwelijks zijn geweest. Voor de voetbalvriendschap met mijn collega, rassupporter van Sparta Nijkerk was deze uitslag het beste (al zal hij het er niet mee eens zijn) en mijn (eenzame) vreugdeuitbarsting in de laatste minuut op een vol thuisterras zal mij ook niet in dank zijn afgenomen, maar ik ben er ongeschonden uitgekomen. Spartanen zullen op basis van een groot deel van de eerste helft en een klein deel van de tweede vertellen dat het onverdiend was. Roodzwarte aanhangers zullen argumenten aanvoeren als het resterende deel van de tweede helft en het aantal (echte) kansen. Hoe het ook zij, SteDoCo kan een (bonus)punt bijschrijven en mag aanstaande zaterdag een goed vervolg geven in de thuiswedstrijd tegen Jong Almere City FC. De vorige wedstrijd werden we weggespeeld en hopelijk kunnen we de lijn van na de winterstop (uitgezonderd de laatste acht minuten tegen Ter Leede) doortrekken.

Tot zaterdag, 14:30 uur!