1 - 2

3e divisie/Hoofdklasse 1e ronde

2 juni 2018 14:30

Opstelling SteDoCo 1

Afgelopen zaterdag was zo’n wedstrijd die over enkele jaren nog steeds door spelers en supporters wordt herinnerd. Waar was jij op zaterdag 2 juni 2018? Ik was in Berkum en zag daar een ploeg keihard knokken voor een plek in de volgende ronde van de nacompetitie. En die volgende ronde werd gehaald, niet in 90 minuten, niet in de daarop volgende verlenging van twee keer vijftien minuten, maar uiteindelijk wel vanaf de strafschopstip. Morris van den Brink schoot de 18e penalty beheerst tegen de touwen nadat Mark Smith eerder twee penalty’s stopte. Ontlading op het veld en in de kleedkamer. SteDoCo door naar de volgende ronde van de nacompetitie waar komende dinsdagavond thuis vv Capelle de volgende tegenstander is.

Afgelopen dinsdagavond speelde SteDoCo 85 minuten op de helft van de tegenstander maar aan het einde van de wedstrijd stond er 1-2 op het scorebord. De analyse van deze wedstrijd gaf trainer Frans Adelaar aanleiding om een tactische wijziging in de opstelling door te voeren. In plaats van drie spitsen werd overgestapt op het  twee spitsensysteem.  Joran Schröder en Remco Buist werden gepositioneerd in de aanval en Jordey van Dam kwam hangend links op het middenveld te staan. Door deze wijziging moest Hakan Tokul plaatsnemen op de bank.  Verrassend voor de tegenstander die zich zowel op het drie spitsensysteem als op Hakan Tokul had ingesteld. Hakan was immers één van de smaakmakers van de thuiswedstrijd. Tactisch een uitstekende zet die ook door het goede veldspel van SteDoCo al na 20 minuten resulteerde in een 0-2 voorsprong. Goudhaantje Jordey van Dam en Jesse Wielinga waren trefzeker en zeker de laatste treffer was er eentje om in te lijsten. Vanaf de 16 meter met links strak in de rechter kruising. Moet daarbij wel zeggen dat Mark Smith SteDoCo in de eerste helft op voorsprong hield. Met twee sublieme reddingen, waarvan eentje via een geweldige reflex, hield hij zijn doel schoon en SteDoCo op voorsprong.

De 0-2 ruststand leek ook in de tweede helft eenvoudig te kunnen worden vastgehouden. Sterker nog, de supporters gingen voor de 0-3 want dan was de wedstrijd normaliter gelopen. Joran Schröder en Jay Jay Meierdres hadden het derde doelpunt op de schoen maar de precisie ontbrak. SteDoco voetbalde echter uitstekend, totdat Joran Schröder vermoeid en met een lichte liesblessure moest worden gewisseld. Morris van den Brink heette zijn vervanger. Voor Berkum het sein om alle voorzichtigheid definitief van zich af te gooien. Met resultaat, want een klein kwartier voor het officiële einde scoorde Jason Huisman 1-2. De wedstrijd lag weer volledig open en beide ploegen konden weer opnieuw beginnen.

Niet veel later begonnen beide hoofdklassers aan de verlening van tweekeer 15 minuten. Een veel te gemakkelijk gegeven strafschop werd in de 97e minuut door Marc van der Meulen van Berkum binnen geschoten en SteDoCo had nog een kwartier om de schade te herstellen. En de schade werd hersteld. Clubtopscorer Jordey van Dam kopte  in de 112e minuut de 2-3 op het scorebord. En Jordey raakte vervolgens in de laatste minuut ook nog de lat. In een prima uitgevoerde counter zette Van Dam de sprint in naar het doel van vv Berkum, De inmiddels ingevallen Hakan Tokul liep rechts mee met daartussen een verdediger van Berkum.  Deze verdediger zorgde er slim voor dat er geen breedtepass gegeven kon worden en dus koos Jordey voor een ziedend schot van zo’n 25 meter afstand. Vanaf de linkerkant net boven keeper Dominic van Hoof, rechts op de lat. Het was een prachtig slot van een dito wedstrijd geweest, maar het mocht niet zo zijn.

Het werden dus de strafschoppen die de beslissing moesten brengen. En zoals in de eerste helft al het geval was pakte keeper Mark Smith ook nu weer de hoofdrol. Mark hield in de lange reeks twee penalty’s en schoot er zelf ook nog even eentje op het gemak binnen. Mentaal moet je dan sterk zijn. En dat was Mark hoewel hij na de wedstrijd hij wel even tijd voor zichzelf nodig had. Meer dan logisch, maar mooi om dat momentje van een sportman te zien! Morris van den Brink nam overigens de winnende penalty voor zijn rekening en hij schoot SteDoCo zeer bekeken naar de volgende ronde van de nacompetitie.

Een uitstekende prestatie van het collectief! Een technische staf die de ploeg tactisch zeer goed had voorbereid en een selectie die de beoogde tactiek zeker in de eerste helft prima tot uitvoering bracht. Dat daarnaast ook Berkum tot het einde toe bleef knokken voor een goed resultaat is zeker ook noemenswaardig. Beide ploegen maakten deze middag reclame voor de voetbalsport. Technisch en tactisch goed, keihard werkend, soms op het randje maar altijd met respect voor elkaar. En dat SteDoCo dan winnend van het veld mag stappen, was voor de meegereisde supporters uit Hoornaar en Hoogblokland het hoogtepunt van een zeer bijzondere middag. Een middag waar dus nog vaak over gesproken zal worden.

Lang genieten kan en mag SteDoCo echter niet want dinsdagavond staat de eerste van twee ontmoetingen tegen Derde Divisionist vv Capelle al weer op de rol. Een ploeg die de volgende ronde haalde door zich over twee wedstrijden te ontdoen van Excelsior’31. Dinsdagavond begint de thuiswedstrijd om 20.00 uur en ik ga er vanuit dat u de mannen weer komt steunen.